Λοφος Ταξιαρχων Υμηττος

Το «Φραγκομονάστηρο» βρίσκεται στον Υμηττό νοτιοδυτικά της μονής Καισαριανής στο ύψωμα του «Κοιμητηρίου των Πατέρων».

Στον αρχαιολογικό χώρο γνωστό και ως «λόφος των Ταξιαρχών» εντοπίζεται το πρώτο χριστιανικό κέντρο που ιδρύθηκε στην περιοχή.

Σώζονται τα θεμέλια τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής με νάρθηκα του 5ου-6ου  αι. στα ερείπια της οποίας και στη νοτιοανατολική της γωνία κτίστηκε, πιθανότατα τον 10ο αι., ναός του μεταβατικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ελλαδικού τύπου, πρόδρομος του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, αφιερωμένος στους Ταξιάρχες.

000_3227 copyΝότια και σε επαφή με τον νότιο τοίχο του βυζαντινού ναού θεωρείται ότι κτίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας η εκκλησία του Αγίου Μάρκου απ’ όπου και το όνομα της περιοχής Φραγκομονάστηρο.

Τον 11ο αι. το μοναστικό κέντρο μεταφέρθηκε ανατολικότερα με την ίδρυση του Καθολικού της Μονής Καισαριανής.

Στην περιοχή της βορειοδυτικής γωνίας της παλαιοχριστιανικής βασιλικής κτίστηκε τον 17ο αι. ο μικρός μονόκλιτος καμαροσκέπαστος ναός αφιερωμένος επίσης στους Ταξιάρχες, κοιμητηριακός της μονής Καισαριανής μοναστικό κέντρο μεταφέρθηκε ανατολικότερα με την ίδρυση του Καθολικού της Μονής Καισαριανής.

Στην περιοχή της βορειοδυτικής γωνίας της παλαιοχριστιανικής βασιλικής κτίστηκε τον 17ο αι. ο μικρός μονόκλιτος καμαροσκέπαστος ναός αφιερωμένος επίσης στους Ταξιάρχες, κοιμητηριακός της μονής Καισαριανής.

photo flickr (2)

 

Η υψομετρική μέτρηση

lofos

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: