Πάρνηθα. Βίλα Γεωργίου Παπαδόπουλου

Περιπατητική διαδρομή από φυτώρια Πάρνηθας στην Βίλα Γεωργίου Παπαδόπουλου 5,393 μέτρων (10,786 μέτρων πήγαινε έλα), με υψομετρική διαφορά 287 μέτρων.

Η καταγραφή έχει γίνει σε όλη την διαδρομή. Είναι μια ευκαιρία να δείτε το κτίριο μιας και δεν είναι τόσο μεγάλου ενδιαφέροντος .

Λίγα λόγια για το κτίριο που βιντεοσκοπήσαμε.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1971 από συνεργεία της 6ης ΜΟΜΑ που είχαν ενισχυθεί με εργολάβους και ομάδες ειδικών εργατοτεχνιτών. Τα σχέδια της κατασκευής έκαναν αρχιτέκτονες που υπηρετούσαν τη θητεία τους στον Ελληνικό Στρατό.

Το κτίσμα ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1972

Το κτίριο επιβίωσε της φωτιάς του 2007, αν και όλα γύρω του κάηκαν

Μετά την μεταπολίτευση παρέμενε «αόρατο» μέχρι την μεγάλη πυρκαγιά της Πάρνηθας. Ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε από το δημόσιο και έτσι καταστράφηκε από το πέρασμα του χρόνου και από τις φυσικές καταστροφές.

018_3423 copyΤο δασαρχείο της Πάρνηθας κάποια στιγμή με πρόφαση μικρές κατολισθήσεις έκλεισε την πρόσβαση των τροχοφόρων στον περιφερικό και δεν ξανά λειτούργησε από τότε εδώ και 25 χρόνια.  Έτσι δεν υπήρξε ενδιαφέρον για επίσκεψη μιας και είναι αρκετά μακριά από το φυτώριο για να πάνε οικογένειες με παιδιά.

Προσωπικά θα προτείναμε να γινόταν η πρώην Βίλα Παπαδόπουλου  ένα καταφύγιο από την δυτική πλευρά με εκμετάλλευση του δασαρχείου Πάρνηθας με έσοδα από επισκέπτες αλλά και καταλύματα. Αλλά ποιος θα σπάσει το μονοπώλιο των δυο άλλων καταφυγίων του Μπάφη και Φλαμπούρι;

Αντίθετα σε παλαιά δημοσιεύματα διαβάζουμε την ανησυχία των διοικητών των δασαρχείων που δεν γκρεμίζεται και παραμένει σε αυτήν την κατάσταση. Τουλάχιστον ας το δώσουν σε ιδιώτη και να εισπράττουν.

Στο video θα προσέξετε ότι έχει υπέροχη θέα και βλέπεις με καθαρή ατμόσφαιρα από την Φυλή τον Πειραιά και όλα τα σημεία της Πάρνηθας.

photoflickr (2)

 

Η υψομετρική μέτρηση

Πάρνηθα - Βίλλα Γεώργιου Παπαδόπουλου

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: