Υμηττός. Σπηλιά της Νυχτερίδας

 

Στις παρυφές του κορακοβουνίου στον Υμηττό υπάρχει ένα σπήλαιο ιδιαίτερης ομορφιάς με την ονομασία «Σπηλιά της Νυχτερίδας». Το βάθος του σπηλαίου υπολογίζεται στα 100 με 130 μέτρα. Η ιδιαιτερότητα που το κάνει ξεχωριστό είναι οι σταλακτίτες του, που υπολογίζονται πάνω από 2 αιώνες οι πιο μεγάλοι και εκατοντάδων χρόνων οι νεότεροι.

Σαν τον πιο γρήγορο δρόμο προσέγγισης θα προτείναμε την διαδρομή από το πυροφυλάκιο στο ύψος της Αγ. Παρασκευής, ανεβαίνουμε τον χωματόδρομο και στο τέλος του όπου κάνει μια δεξιά στροφή θα δούμε στα δεξιά μας ένα μονοπάτι αρκετά φαρδύ που το ένα βγάζει στον πυλώνα της ΔΕΗ, και το άλλο ανεβαίνει προς την κορυφή. (Δείτε στο video). Μετά από μια ανηφορική διαδρομή (σχετικό υψομετρικό διάγραμμα) βγαίνουμε στον χωμάτινο δρόμο. Περπατάμε για λίγα μέτρα προς τα δεξιά του δρόμου και λίγο πιο πάνω συναντάμε το μονοπάτι που θα μας βγάλει στην είσοδο της σπηλιάς.

018_3391 copy(GPS target στο video)

Μπροστά από την είσοδο υπάρχει ένα μικρό πλάτωμα και διακρίνουμε μια πολύ μικρή τρύπα που δεν σου γεμίζει το μάτι για είσοδο σπηλαίου. Με μεγάλη προσοχή και αφού ξεπεράσετε το εμπόδιο της εισόδου βρίσκεστε μπροστά σε ένα μαγευτικό θέαμα. Ένα επιβλητικό σπήλαιο με ύψος του πρώτου διαμερίσματος 15 με 20 μέτρα. Προχωρώντας θα συναντήσετε επάνω στα τοιχώματα τους “κατοίκους” του σπηλαίου που αποτελούνται από γρύλους, αράχνες, ένα είδος κουνουπιών και φυσικά νυχτερίδες. Εμείς είχαμε την τύχη να αποθανατίσουμε και ένα μανιτάρι που είχε φυτρώσει σε μια πέτρα.

Αφού ξεπεράσουμε τις δυο τρύπες με μικρή διάμετρο βρισκόμαστε στο δεύτερο επίπεδο της σπηλιάς με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Από το μέγεθος τους καταλαβαίνεις και την ηλικία τους. Αυτό που μας εκνεύρισε και μας απογοήτευσε συνάμα ήταν η απερισκεψία κάποιων άμυαλων περαστικών βανδάλων, που έχουν γράψει μέσα στην σπηλιά στα τοιχώματα συνθήματα με σπρέι.

Δεν θέλει και πολύ μυαλό να καταλάβεις ότι χρίζουν ψυχιατρικής φροντίδας τέτοια άτομα.

Στο τέλος του δευτέρου επιπέδου υπάρχουν μικρές ανοδικές σπηλιές που για να προχωρήσεις χρειάζεσαι πλέον ιδικό εξοπλισμό και εμπειρία σπηλαιολόγου. Οπότε σας προτείνουμε να αρκεστείτε στην βόλτα του μεγάλου σπηλαίου. Δεξιά και αριστερά βλέπετε την ομορφιά της φύσης και την τεχνική της να δημιουργεί τέχνη με την σταγόνα του νερού.

Σας συνιστούμε μην σπάσετε και μην βανδαλίσετε κάτι που θα σας εντυπωσιάσει γιατί είναι άχρηστο πλέον για εσάς.

Παίρνετε τον δρόμο της επιστροφής και βλέποντας το σπήλαιο από την αντίθετη πλευρά αναρωτηθείτε πόσες ομορφιές κρύβονται σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας που δεν τις γνωρίζουμε.

Σας ευχαριστούμε και προτείνετε το κανάλι μας και στους φίλους σας.

©NikosT
photoflickr (2)
Η υψομετρική μέτρηση
Capture
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: