Υμηττός. Το άγνωστο ορυχείο Φυρέ στην Αγία Παρασκευή

Μετά την πρώτη βιντεοσκόπηση προβήκαμε σε μια δεύτερη ποιο ολοκληρωμένη και λεπτομερή με καλύτερη ποιότητα εγγραφής και όλη την διαδρομή των σπηλαίων. Σας προσκαλούμε να την δείτε.

Ορυχεία Φυρέ – Υμηττός

Στη πλευρά του Υμηττού, κοντά στη μονή Αγίου Ιωάννη Κυνηγού, βρίσκονται τα παλιά ορυχεία Φυρέ. Για να τα προσεγγίσει κάποιος, φτάνει στην μονή ( στο video υπάρχουν οι συντεταγμένες GPS) και περνώντας την μπάρα, κάνει αμέσως αριστερά στο πρώτο μονοπάτι που βλέπει.

Η πεζοπορία προς τα ορυχεία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας περνάμε πάνω από φλέβες μαρμάρου. Τα μάρμαρα του Υμηττού ήταν δεύτερης ποιότητας, αλλά τα προτιμούσαν για δεύτερες κατασκευές.

Στην διάρκεια της διαδρομής δεξιά και αριστερά θα συναντήσουμε κάθετα στόμια των στοών, αλλά και σπήλαια μικρού βάθους.   Θέλει μεγάλη προσοχή για όσους πάνε για πρώτη φορά και καλό είναι να μην ξεφεύγουν από το μονοπάτι αν δεν ξέρουν την περιοχή.

Σε κάποιο σημείο θα δείτε το μονοπάτι να χωρίζεται σε δυο. Όπως φαίνεται και στο video εσείς συνεχίζετε στο δεξιό μονοπάτι.

Κάποια στιγμή συναντάτε κάτι χαλάσματα. Αριστερά σας αν προσέξετε διακρίνονται οι κολυμπήθρες που έκαναν την πρώτη πλύση του μεταλλεύματος. Ποιο κάτω βλέπετε χαλάσματα από δωμάτια. Εικάζεται ότι εκεί ήταν τα γραφεία της εταιρείας. Τώρα έχουν καταντήσει σκουπιδότοπος και είναι πολύ κρίμα που ο δήμαρχος δεν τα συντηρεί όπως και τις σπηλιές ώστε να γίνουν αξιοθέατα.

Γενικά το ορυχείο, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα που ενώνονται μεταξύ τους και αν και συναντάμε αρκετές στοές αριστερά και δεξιά, όλες σταματούν μετά από λίγα μέτρα, και είναι σχετικά δύσκολο να χαθεί κάποιος προσεκτικός εξερευνητής.

Ο αέρας είναι προσιτός και δεν δημιουργεί προβλήματα αναπνοής αλλά επειδή έχουν ακουστεί πολλά ακόμα και η εξόρυξη αμιάντου, καλό είναι να φοράτε μάσκα για να είστε ασφαλής.

Στο πάτωμα θα περνάτε πολλά σκουπίδια που δυστυχώς πετούν από τις τρύπες στην επιφάνεια.

Μεγάλη προσοχή.

Εμείς βρήκαμε και μια μικρή νυχτερίδα, πράγμα σπάνιο για αυτήν την στοά ( photo ).

Τα πρώτα χαλάσματα που συναντάμε στον δρόμο μάλλον ήταν αποθήκες που έβαζαν τα εκρηκτικά. Ακριβώς από πίσω βλέπετε τα χώματα που εναπόθεταν κατά την εξόρυξη.

Καλές διαδρομές και με προσοχή.

Κάντε like στο video και προτείνετε το κανάλι μας και σε φίλους σας.

Υμηττος Μονή Άγιου Ιωάννη Κυνηγού - Μεταλλεία Φυρέ

photo flickr (2)

Η υψομετρική μέτρηση

fire

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: